Каліостро піднімається на гору Сіон

Олександр РИБАЛКА (оригінал «Новости недели» http://isrageo.com/2014/05/13/sion/)

Великий і таємничий граф Каліостро перед посвятою в Єгипетське масонство вимагав, щоб всі кандидати на щабель учня піднімались на гору Сіон.
Але як це можна було здійснити в ті далекі часи, коли ще не існувало компанії «Єль-Аль» і туристичні фірми не зустрічали гостей в аеропорту розкішними автобусами? Зазвичай на околицях міста, де відбувалась посвята, знаходили яку-небудь височину. На її вершині будували витончено прикрашену альтанку (всі прихильники Каліостро були далеко не бідні люди), і перед днем посвяти кандидат піднімався в цю альтанку та медитував. Альтанка, згідно задума Великого Магістра, мала б символізувати гробницю царя Давида.

Проте, як змінились час! Сьогодні люди, які прагнуть доторкнутися до містичних таємниць Каліостро, можуть приїхати в Ізраїль, своїми ногами піднятися на справжню гору Сіон та помедитувати на справжній могилі царя Давида, а не у пофарбованій альтанці.

Добре, жарти жартами, а Ізраїль дійсно являє собою духовний центр езотеричного масонства, разом з Єгиптом. Хіба що Єгипет сьогодні охоплений пожежею революції та громадянської війни, тому масони окультного напрямку повністю перевели свою увагу на Святу Землю.

Нещодавно мені пощастило побувати на Асамблеї масонів езотеричного та ліберального послухів, яка відбулась в Тель-Авівє та Яффо. Варто сказати, що видовище було вражаюче, а гострих відчуттів вистачило надовго. Але спочатку я хочу пояснити нашим читачам, в чому різниця між масонством звичайним, ліберальним та езотеричним.

Масонство звичайне (його ще називають регулярним) працює згідно законів, що їх затвердила Об’єднана Велика Ложа Англії. Воно має три щабеля (учень, підмайстер та майстер) і не приймає до своїх лав жінок.

Відмітимо, що закони гендерної однорідності масонства сформувались у 18-му сторіччі та мали для цього логічне підґрунтя. В ті далекі часи освіти для жінок не існувало, хіба що окремі доньки багатих сімей могли собі дозволити домашню освіту, та і з достатньо вважалось, якщо жінка вміла лише читати та писати.

В наш час багато жінок мають вищу освіту, тому масонство ліберальне приймає до своїх лав також представниць протилежного статі, вважаючи, що вони за своїм інтелектуальним розвитком ні в чому не поступаються чоловікам. Правда, за цю вольність їх суворо засуджує Об’єднана Велика Ложа Англії (ОВЛА).

Масонство езотеричне, або Єгипетське, засновано графом Каліостро у 1776 році. Воно не обмежується трьома нижніми, або, як їх ще називають, символічними щабелями, а вводить додаткові надбудови – вищі градуси. Каліостро свого часу ввів три додаткових градуса – єгипетський учень, єгипетський підмайстер та єгипетський майстер. Сьогодні кількість градусів в деяких орденах езотеричного масонства сягає навіть сотні градусів.

Подивимось в книгу графа Каліостро «Єгипетське масонство» і спробуємо розібратися в таємницях, які нам хотів передати Великий Магістр (він також себе називав Великим Коптом, тобто великим єгиптянином). На великий подив, ми не знайдемо в книзі а ні методів виготовлення мумій, а ні молитов Ісиді та Осирису, ні, навіть, порад щодо поведінки в загробному світі, де всіх буде судити Анубіс. А знайдемо там… звичайну єврейську Каббалу! Посвячений дізнається, які ангели чим керують, і тому подібне, що сьогодні може дізнатися кожна людина, яка цікавиться єврейською містикою.

Ось як це пояснював сам граф Каліостро:

“Мойсей, як відомо, виріс про дворі фараона. Там він навчився від жерців давньої мудрості. Ці знання і були покладені в основу Каббали. Тому хоча Каббала і вважається юдейською традицією, по суті вона веде свій родовід із Стародавнього Єгипту.”

Полишимо цю точку зору на совісті Великого Магістра та перейдемо до ізраїльської АсамблеїНа неї прибуло не так багато учасників, як очікувалось, Всього 4 делегації загальною кількістю близько 50 людей. Мабуть, позначилась складна міжнародна обстановка. Найбільш чисельними були делегації Росії та Болгарії.

Метою Асамблеї було ознайомлення масонів ліберальних послухів з масонською езотерикою – спадком графа Каліостро. Природно, масонським роботам передувало все, що належить: екскурсія до Цфату та підйом на Сіонську гору до могили царя Давида, як то заповідав великий Каліостро…

Екскурсії проводили ізраїльські масони та каббалісти. Вважаю, що звичайна людина багато б віддала, щоб потрапити на таку екскурсію! А якщо ще врахувати, що для братів і сестер, які відвідували Святу Землю, вона була безкоштовною…

В ході Асамблеї, яка тривала тиждень, двічі проводились масонські роботи. На одній з них гостям з ліберальних послухів передавались езотеричні таємниці Єгипетського масонства, після чого відбувся традиційний масонський банкет «агапа» (від грецького слова «агапе» – любов) – таку назву мали спільні трапези у ранніх християн. Інколи такі банкети називають ще «білий стіл» – це коли на бенкет запрошено і «профанів», яких ще не посвячено в масонські таємниці.

Яким чином людина потрапляє в масонство? Найчастіше через отакі «білі столи». Хтось проявляє інтерес до масонства, потім знайомиться з якимось масоном (або хоча б просто пише листа на сайт ложи), і його запрошують на «білий стіл». Там він спілкується з членами ложі, вони придивляються один до одного. «Чи буде мені цікаво з цими людьми?» – запитує себе кандидат. «Чи потрібна нам в нашій дружній компанії ця людина?» – запитують себе члени ложі. Якщо ці два питання отримують позитивні відповіді, то після кількох візитів розпочинається підготовка кандидата до прийому в ложу.

Однак повернімося до нашої Асамблеї.

Наступні масонські роботи відбулись в Яффо, у замку 12-го сторіччя, глибокої ночі. Така традиція, яка веде свій початок від графа Сен-Жермена. Його ложі працювали з 11-ї вечора до 6-ї ранку.В замку було проведено роботи вищих шаберів і сенжерменівського Ордену Таємниць. Виглядало все це вельми яскраво. Учасники дійства були вдягнені в камзоли зразка 18-го сторіччя, дами красувались у кринолінах та перуках. Камзоли різних кольорів відповідали стадіям процесу «алхімічної дії» – виготовлення філософського каменю. Все це разом нагадувало венеціанський карнавал. Ну а посвяченим був зрозумілим глибинний езотеричний сенс цього «карнавалу».

Асамблея прийняла важливе рішення для нашої країни – розвивати в Ізраїлі так зване масонське паломництво. Ця традиція є відносно новою, вона з’явилась у 19-му сторіччі, коли мандрівка на Святу Землю перестала бути подвигом і перейшла в розряд екстремального туризму. Масони з усього світу приїздили до Палестини, щоб побачити місця, які пов’язані з масонством, – ту ж гору Сіон і могилу царя Давида на ній, Храмову гору, печеру Цидкіягу, де видобували каміння для будівництва Храму… На півдні Лівану вони прямували до гробниці царя Хірама. Останній, згідно ТАНАХу, поставляв царю Шломо кедри для будівництва Першого Храму..

Масони, які жили в підмандатній Палестині (переважно посли, консули, а також представники великих торгівельних кампаній та інженери) створили «Орден Пальми та Раковини». В члени цього ордену приймали братів з різних світових лож, які здійснювали паломництво. Цікаво, що одним із засновників цього ордену став Фердинанд Одді – дипломат, який мешкав у Каїрі, пізніше він став Великим Ієрофантом одного з статутів езотеричного масонства.

На Асамблеї було вирішено відродити роботу цього ордену, щоб залучити більше масонів-туристів до Ізраїлю. Це дуже добре для нашої країни, не тільки у фінансовому плані (оскільки туристи – це гроші, а багаті туристи – це дуже гарні гроші), але і в ідеологічному плані. Людина, яка стала «лицарем Пальми та Раковини» та отримала в Ізраїлі посвяту, пов’язану з містеріями будівництва Єрусалимського Храму назавжди залишиться другом нашої країни.

«Новости недели» http://isrageo.com/2014/05/13/sion/