Про нас

Орден Стародавнього та Первісного Статуту Мемфіс-Міцраїм Європи (APRMM) має своїм джерелом Єгипетське Масонство, Статут якого був явлений Світу графом Каліостро у 1777 році. Перші організовані праці згідно Статуту Єгипетського Масонства відбулись у 1779 році в місті Міттаву [i] (Міттал). А вже в 1785 році в Ліоні (Франція) була відкрита перша материнська Ложа Ордену.

У 1805 році в Мілані на базі Статуту Єгипетського Масонства із залученням різних магічних і кабалістичних ритуалів було створено Статут Міцраїм, який спочатку мав 77 Градусів, а в 1811-му році був розширений до 90 Градусів.

 

У 1815-му році в містечку Монтабан два вчених масона, Габріель Марконі та Самуель Хоні [ii] створили Статут Мемфіса, що складався з 92 Градусів. Пізніше Статут був розширений до 95, і навіть до 97 Градусів. До Статуту, крім символічного масонства 3-х перших Градусів (Учень, Компаньйон, Майстер), додали багато ритуалів вищих Градусів, що були відомі у Франції та у Великобританії.

 

Сутністю обох Статутів Єгипетського Масонства була ідея про стародавню спадкоємність Посвяти, яка веде свій початок від будівельників пірамід Стародавнього Єгипту.

 

У 1881 році італійський полководець і політичний діяч Джузеппе Гарібальді, який одночасно поєднував посади Великого Майстра Статуту Міцраїм, та Великого Ієрофанта Статуту Мемфіс, вирішив об’єднати два Статуту в один Статут Мемфіс-Міцраїм. Варто зазначити, що в Світі лишились і сьогодні існують Ложі, які не приєдналися до цього об’єднавчого рішення Гарібальді, тому продовжують працювати виключно за Статутом Мемфіс або виключно за Статутом Міцраїм.

  

Після Гарібальді пост Великого Ієрофанта успадковували англійський масон Джон Яркер, німецький масон Теодор Ройс (один з засновників ОТО, Ордена Тамплієрів Східного Обряду), а також Жерар Енкосс, відомий письменник-езотерик, відомий як «Папюс».

Нинішній Голова Світового Ордену APRMM, Майкл Бертьє, займає свою посаду з 1978 року.

Майкл Бертьє – один з найвідоміших американських письменників-окультистів. Автор багатьох книг (як, наприклад, «Гностичне Вуду»), популярний художник (його книга «Онтологічні графіті» вийшла нещодавно у видавництві «Фульгурит»).

До Статуту Мемфіс-Міцраїм Майкл Бертьє був Посвячений в 1964 році на Гаїті, особисто Гектором-Франсуа Жан-Мейном, який займав в ту пору пост Великого Ієрофанта однієї з гілок ордену. Гектор-Франсуа – син Люсьєна-Франсуа Жан-Мейн, одного з учнів Папюса (Жерара Енкосса).

Люсьєн-Франсуа Жан-Мейн також отримав посвячення в «Каббалістичніу Гностичну церкву Мемфіс-Міцраїм» (таку назву тоді носила ця лінія спадкоємності) у Поля-Пьерра Маррагі в 1899 році. Поль-П’єр Маррага, в свою чергу, отримав посвяту у Мануеля-Лопеза де Бріоні в 1860 році. А його лінія спадкоємності відноситься безпосередньо до Фабру-Палапра, відродившого орден тамплієрів в 1804 році.

 

Наразі, орден APRMM керує роботами в Національних святилищ в європейських країнах, а також допомагає праці Лож Статуту Мемфіс-Міцраїм у Сполучених Штатах Америки.

 

Орден APRMM входить до Світової організації Асоціації Єгипетських Послухів (WAEO), що об’єднує більшість Лож, святилищ та орденів, які працюють за статутами Мемфіс-Міцраїм, Мемфіс, Міцраїм, а також згідно єгипетського статуту Каліостро.

 

[i] Латвія, колишня столиця Курляндського герцогства – до 1775, з 1775 частина Рос. імперії

[ii] Samuel Harris and Marconis de Negre

 

 

Джерело: http://aprmm.info/about-us_ukr/